Hvilken vin passer til maden? Hvis du skal overraske kæresten eller din partner med en lækker romantisk middag, så skal der selvfølgelig bruges den rigtige vin til middagen - Skab en romantisk aften for hende eller ham hvad end i skal ud og spise, eller du skaber den store gourmet middag selv. Mange har den opfattelse, at vinen følger maden og ikke omvendt. Problemet er, at vin er tilbehør, og smagsmæssigt har den helt samme egenskab i kombination med mad. Det er dog forholdsvis enkelt, at finde en vin der passer lige præcis til den ret, som i skal indtage på jeres romantiske aften. Et par enkle regler som at bruge let vin til let mad, kraftig vin til den kraftige mad og syrerig vin til syrerig mad, er ganske simple at huske.
Det hjælper bare ikke så meget, hvis du ikke ved hvordan maden er i forhold til denne inddeling. Her er det nemmere at huske på vinen i forhold til maden, og det er netop disse tips du får her
Vin til oksekød
Her kan du vælge vin fra Cabernet Sauvignon som er med til at nedbryde kødet, så det giver en mere mør smag
Vin til fisk
Både rødvin og hvidvin bliver brugt til fisk, men den bedst egnet er dog hvidvinen da den indeholder mere syre end rødvinen. Fisk og syre passer sammen, hvilket er grunden til at citroen altid følger fisken, men syren kan dog også komme fra granituren, saucen eller vinen.
Hvis du skal overraske kæresten med en hjemmelavet gourmetmiddag, hvor retten eller retterne byder på fisk, så skal du selvfølgelig finde en god hvidvin til retten. Her kan du med fordel besøge Leisnerwine.dk hvor du finder et godt udvalg.
Chardonnay er et godt valg til den neutrale tilberedningen af fisken, hvor en fadlageret Chardonnay også gør sig godt til fisk med en klassisk smør sauce. Rødvin kan bruges til grillet eller kraftige fisketyper, men pas på garvesyren som i kombination med fisk kan give en irriterende metallisk smag
Vin til skaldyr
Skaldyr er nogenlunde det samme, men her kan du også med fordel bruge mousserende vine. Lette skaldyr giver også en sødlig smag, hvor de kraftige smage vil dominerer vinen, så her skal du satse på de kraftige vine til f.eks.
østers
Vin til fjerkræ
Fjerkræ kommer som regel i den mere eller mindre neutrale smag. Der giver mange forskellige måder at tilberede fjerkræ på. Nogle retter er grillet hvor andre er grydestegt. Helt ligesom der krydres på mange forskellige måder.
Til det stegte fjerkræ vil en fed vin være velegnet, lyst fjerkræ er bedst med en syreholdig vin og en sødmefuld vin er velegnet til det mørke fjerkræ
Vin til krydrede retter
Krydrede retter er mange forskellige ting, for du finder den kraftige smag der brænder til de friske krydderurter.
Krydderurter går godt sammen med hvidvin fra New Zealand eller fra Loire som giver dig de gode valg indenfor mineralsk hvidvin. Til den orientalske ret vil en sød hvidvin give den helt rette smags kombination.
Til stærke retter vil en god Shiraz passe perfekt til den krydret smag
Vin til kalv
Til kalvekød kan du bruge både rød- og hvidvin. Faktisk kan du stort set vælge alle typer smage til kalvekød, som har kortere tilberedningstid, er lysere og kommer med en mere elegant smag end f.eks. oksekød. Her kan du vælge en god vellagret rødvin til kalvekødet
Vin til lam
Lam er som regel krydret, hvor vinen skal have den samme urtepræget karakter. Her vil de gode vine fra Sydfrankrig være velegnet, hvor urtepræget vine findes i store del af regionen.
Få tips på Politikken her, til gode vine der er velegnet til påskelammet